Każdy doskonale wie, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Jednak to, co czasami można znaleźć w sklepach niekoniecznie można nazwać prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwasek cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż naturalnych owoców. Takich produktów należy zdecydowanie unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.
Zdecydowanie lepiej wybierać soki zrobione wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i praktycznie od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze wytwarza się je jedynie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Przez to zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także zasługą technologii używanej do ich wytworzenia. Soki takie są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.
Jeżeli produkt ma być ważny nieco dłużej, to mus malinowy producent dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.
Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie drobnoustroje, równocześnie zostawiają zawartość w nienaruszonym stanie. Tłoczone soki często rozlewa się do foliowych worków z kranikami. Tym sposobem ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik daje to, że do środka nie dostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.